Ako uchytiť fotografické pozadie v priestore? Riešením je mobilná konštrukcia na pozadie!

Kupujete si svoje prvé fotografické pozadie a premýšľate ako ho uchytiť bez toho, aby ste museli vŕtať do steny alebo potrebujete mať ateliér mobilný a prenášať ho vrátane  fotopozadia? Riešením je mobilná konštrukcia na fotografické pozadie, akú ale vybrať?

Konštrukcia na fotopozadie je častokrát zmieňovaná téma a fotografom, ktorí s ateliérom začínajú, dokáže často zamotať hlavu, pretože existuje niekoľko úplne odlišných typov. Preto sme sa rozhodli, že vám s výberom správnej konštrukcie na pozadie pomôžeme a na príkladoch vysvetlíme rozdiel v ich použití.

 

Konštrukcia so stredovou tyčou alebo bez?

Ako už nadpis napovedá, jeden typ konštrukcie má dlhú stredovú tyč, ktorá sa rozpína medzi dvomi statívmi. Pri druhom type ale statívy nie sú nijak spojené. Namiesto toho sú osadené takzvanými "tŕňmi".

 

1. Konštrukcia so stredovou tyčou

Prvý variant, čiže ten so stredovou tyčou, sa používa pre látkové fotografické pozadia, typicky krátke tematické pozadia alebo bannery, ktoré sa často používajú vo foto kútikoch na firemných akciách. Tieto pozadia nie sú samonosné a preto je potrebné ich podoprieť. Ako podpora potom slúži práve stredová tyč. Jednoducho povedané, pokiaľ potrebujete zavesiť fotopozadie, ktoré nie je navinuté na kartónovú rolu, potom potrebujete konštrukciu so stredovou tyčou.

Látkové pozadia mávajú obvykle už z výroby všitý tunel, ktorým sa pozadie navlieka na tyč. Bannery a ostatné pozadia bez tunelu môžete jednoducho uchytiť pomocou klipsov.

konstrukce_stredova_tyc_1

Tento typ konštrukcie nájdete v dvoch prevedeniach. Konštrukcie s pevnou tyčou, ktoré udržia ťažšie bannery a konštrukcie s teleskopickou tyčou, ktoré si hravo poradia s bežnými foto pozadiami a naviac sú skladnejšie. Pri konštrukcii s teleskopickou tyčou si šírku konštrukcie nastavíte presne podľa šírky pozadia a ušetríte tak veľa miesta. 

 

2. Konštrukcia s "tŕňmi"

Pozadia, ktoré sú navinuté na kartónovú rolu, typické papierové fotopozadia, polypropylénové fotopozadia a väčšie vinyly, môžete na tyč konštrukcie nasunúť, ale budú sa vám pretáčať. Pre tento typ je vhodnejší druhý variant konštrukcie, čiže tá s rozpínacími tŕňmi.

konstrukce_na_pozadi_1


Konštrukcia pre uchytenie pozadia na rolu s tŕňmi nemá stredovú tyč, ale je vybavená dvomi nastaviteľnými tŕňmi, ktoré sa vsúvajú zboku priamo do otvoru role s pozadím. Tŕne sú rozpínateľné a vďaka tomu sa na nich role s pozadím nepretáčajú. Oproti klasickej konštrukcii so stredovou tyčou, majú tŕne naviac dve výhody. Sú otočné, takže pozadie môžete veľmi jednoducho odvíjať a navíjať zatiahnutím za retiazku, ktorá je jej súčasťou a zároveň sú osadené brzdou, ktorá bráni samovoľnému odvíjaniu pozadia jeho vlastnou váhou. Jednoducho tak odmotáte presne toľko metrov fotopozadia, koľko potrebujete.

 

Ako konštrukciu použiť nájdete aj v názornom videu.