Ako nasvietiť biele fotografické pozadie?

Ako urobiť čisto biele fotopozadie je téma, na ktorú sa nás často pýtate. Ako na biele fotopozadie ľahko a rýchlo vám ukážeme v tomto článku.

V prvom rade je dobré povedať, že fotografovanie na fotopozadie je často otázkou vkusu a existuje nespočetné množstvo techník svietenia. Dnes vám ukážeme jednu z techník a to ako urobiť čisto biele pozadie bez tieňov a svetelného gradientu (prechodu svetla do tieňa). Túto techniku využijete pri portrétnej a produktovej fotografii.

 

Ako urobiť biele pozadie vám ukážeme na dvoch spôsoboch.

Prvým, častejším spôsobom je fotografovanie pred bielym fotopozadím. Na tento spôsob potrebujete samotné pozadie s držiakmi a tri svetelné zdroje. Necháme na vás, či to budú záblesky alebo trvalé svetlá.  My preferujeme záblesky na fotografovanie ľudí, pretože vďaka krátkemu výboju vám neoslňujú modela alebo modelku.

Princíp svietenia pri použití pozadia je jednoduchý. Potrebujete oddeliť svetlo, ktoré vám svieti pozadie samotné a svetlo, ktoré dosviecuje fotený objekt. Aby bolo pozadie čisto biele bez zmieňovaného gradientu, je potrebné naň svietiť z oboch strán, ideálne zrkadlovo. V našom prípade sme použili dva záblesky z každej strany pozadia. Môžete ale použiť aj  LED svetlá s Bowensom. Ten je dôležitý, pretože svetlo alebo blesk musíte osadiť svetelným modifikátorom, ktorý bude svetlo usmerňovať presne tam, kam potrebujete. V prípade zadných svetiel priamo do fotopozadia. Modifikátorov existuje celá rada. Od reflektorov, cez dáždniky po softboxy. Každý preferuje niečo iné podľa toho, ako je zvyknutý. My ale vždy radíme, že by modifikátor nasadený na svetle by mal kopírovať tvar a veľkosť fotografovaného objektu a mal by reflektovať charakter výslednej fotky. Čo to znamená? V skratke sa dá povedať, že kovové reflektory robia tvrdšie svetlo, viac vyťahujú štruktúry a je u nich viac vidieť rozdiel medzi svetlom a tieňom. Softboxy sú mäkšie, robia hladšie povrchy a lepšie svietia plochy. Z tohto dôvodu odporúčame aj  pre jednoliate pozadia práve softbox. Keď sa vrátime k tvaru a veľkosti, je najlepšie siahnuť po stripboxe, ktorý robí smerový pruh svetla, s výškou medzi 160 – 200 cm, aby ste dokázali nasvietiť plochu za stojacou postavou. Samozrejme, pokiaľ budete fotiť produkty, stačia vám stripboxy menšie.

Tým máte vyriešené biele pozadie. Ale nie je  to len o ňom. Pokiaľ by ste svietili len to, fotografovaný človek alebo produkt by bol príliš tmavý. Na rad prichádza predné svetlo. Tam už vám stačí slabší záblesk a ideálne octabox, ktorý je najuniverzálnejší. Svetlo aj so  softboxom je dobré umiestniť ľahko nad fotografovaný objekt a svietiť pod uhlom smerom dolu. Krásne tak jedným svetlom nasvietite čo potrebujete. Pri portrétnej fotografii odporúčame použiť ešte odrazovú dosku, ktorou dosvietite prípadný tieň pod bradou. 

 

Druhý spôsob svietenia je prakticky otočený a nepotrebujete u neho fotopozadie. Pre rýchle a kreatívne portréty a produktovú fotku je super, limitovaný ste iba veľkosťou zadného softboxu. Ako to celé funguje? Silnejšie svetlo s octaboxom umiestnite priamo za fotografovaného človeka alebo produkt a svietite s ním proti fotoaparátu. Pri správne nastavenej sile záblesku vám softbox urobí rovnomerné biele pozadie. Zostávajúcimi svetlami nasvietite modelku a máte vyhraté. Svietiť môžete opäť zhora jedným svetlom alebo dvomi zrkadlovo zboku.