Ako vyfotiť produkt s jedným bleskom s využitím denného svetla

Nie všetky fotenia vyžadujú veľký ateliér s množstvom vybavenia a v tomto článku vám na fotení jedla ukážeme, že aj jedno svetlo Vám môže stačiť. Pre fotky sme sa vydali spoločne s fotografom Josefom Adltom ku kuchárke Ivke "Fitbake" Sarauerovej, ktorá si pre nás prichystala letom inšpirované jedlá. Zároveň z článku zistíte, že aj pri fotení s bleskom môžete stále využívať denné svetlo a scéna bude vyzerať prirodzene.

Výsledné fotografie, ktorých časť tu uvidíte, potom zamierili do júlového čísla časopisu Svet Kulturistiky, kde doplnili článok s fitness receptami. Iva svoje kulinárske umenie ukázala aj v súťaži  MasterChef a jej výtvory rozhodne stály za fotku.

blog_ivka_8

Použitá technika

Pri fotení bol použitý jeden batériový blesk Jinbei HD 400Ws Pro s veľkým softboxom SMDV Dodecagon Speedbox 110 cm a oceľový statív s maximálnou výškou 2,8 m. Keďže expozičný čas vychádzal okolo 1/320 s, bola už využitá vysokorýchlostná synchronizácia blesku (HSS). Vďaka tejto funkcii bolo možné použiť pomerne nízke clonové čísla (f/3,5) pre lepšiu separáciu pozadia a zároveň to umožnilo lepšie ovládanie celkovej expozície s ohľadom na slnečné počasie, ktoré nás pri fotení sprevádzalo. Pre odpaľovanie poslúžil odpaľovač Jinbei TR-Q6C pre Canon, čo je predchodca najnovšieho univerzálneho modelu pre všetky fotoaparáty Jinbei TR-Q7. Použitý fotoaparát bol Canon EOS R6.

Možno vás napadla otázka, či je vysokorýchlostná synchronizácia blesku na fotenie jedla v týchto podmienkach nevyhnutná. Pokiaľ by sme použili vyššie clonové čísla (napr. f/8) kľudne by fotenie mohlo prebehnúť s bežným štúdiovým bleskom s výkonom 400Ws bez HSS, len za cenu menej rozmazaného pozadia a o niečo väčšej hĺbky ostrosti, ako  je na našich fotografiách. Rovnako tak by bolo možné nahradiť použitý softbox aj lacnejším variantom octaboxu s priemerom 120 cm a docieliť tak podobné výsledky za menej peňazí.

blog_ivka_0

Ako svietiť scénu jedným svetlom

Pri fotení produktu s jedným svetlom väčšinou chceme, aby nasvietená scéna vyzerala čo najprirodzenejšie. Je preto vhodné okrem veľkého zdroja svetla využiť k doladeniu tieňov v scéne napríklad odrazovú dosku. Celkovo je najlepšie situovať fotenie tak, aby sa využilo dostupné denné svetlo a prípadne nasmerovať blesk alebo LED svetlo tak, aby sme využili svetlé steny alebo strop v miestnosti a docielili tým mäkké prechody tieňov a svetla.

V tomto prípade celé fotenie prebiehalo pri veľkom drevenom stole, ktorý bol umiestnený cca 1 m od okien, ktoré sa pri fotení otvorili. Vďaka tzv. kompresii scény teleobjektívom sa do pozadia výrazne presadila zeleň z vedľajšej záhrady a dotvorila atmosféru fotografiám. S bleskom bolo skombinované dostupné denné svetlo a ako "odrazová doska" poslúžila blízka biela stena. Výkon blesku sa následne nastavil tak, aby bolo jedlo dostatočne nasvietené, ale zároveň sa nevytvoril príliš tvrdý prechod umelého a denného svetla. Túto úlohu zaistil hlavne veľký guľatý softbox z pravej strany scény, namierený smerom dole pod uhlom cca 45° a adekvátne nastavený výkon blesku v manuálnom režime. Nenasvietenú scénu (len s denným svetlom), si môžete prehliadnuť na fotke vyššie.

Pri nastavovaní výkonu blesku a hodnôt na fotoaparáte je nutné dať pozor na to, aby pozadie (tu myslíme zeleň za oknom) nebolo oproti nasvietenému jedlu na fotke príliš tmavé alebo svetlé. Keďže vonkajšie denné svetlo nie je možné ovplyvniť, je to dôležitý faktor, ktorý je nutné reflektovať v manuálne nastavenom čase uzávierky, clone a citlivosti ISO fotoaparátu a zladiť nastavený výkon blesku s týmto dostupným svetlom. 

blog_ivka_10

Nastavenie fotoaparátu, odpaľovača a blesku

Pre kombináciu denného svetla a svetla z blesku, musíme pri nastavovaní hodnôt na fotoaparáte brať do úvahy okolitú scénu. Exponujeme teda najskôr bez svetiel podľa denného svetla (pozadia) a až potom dosviecujeme bleskom. Nasvietením sa snažíme redukovať aj tvrdý tieň, ktorý nám denné svetlo v našom fotenom objekte môže vytvárať.

canon_dslr;;
Nastavenie fotoaparátu Canon

Pre „správnu expozíciu“ teda postupujeme tak, že najskôr nastavíme clonové číslo. Tu je ideálna hodnota okolo f/3.5f/5.6, čo zaistí optimálnu hĺbku ostrosti. Následne expozíciu upravíme pomocou času uzávierky. Konkrétny čas nastavujeme podľa toho, či použitý blesk podporuje vysokorýchlostnú synchronizáciu. Pre naše fotenie s bleskom fungovali časy od 1/320 s. Vyváženie bielej farby nastavte na "blesk" alebo 5600K a určite foťte do formátu RAW, aby ste mohli fotografie lepšie post produkčne upravovať. Potom už zostáva len nastaviť citlivosť ISO, ktorú doladíme podľa okolitého svetla (za jasného dňa v hodnotách ISO 100-300).
Nezabudnite vypnúť elektronickú uzávierku fotoaparátu (niekedy nazývanú ako tichú), keďže pre fotenie s bleskom je nutné používať len tú mechanickú. 

Čo sa týka objektívu, tak použiteľná ohnisková vzdialenosť záleží na konkrétnych podmienkach, v ktorých sa fotí. Čím dlhší objektív môžete na fotenie použiť, tým lepšie fotený produkt oddelíte od pozadia. Od nás tu nájdete fotky z dvoch objektívov: z teleobjektívu Canon 70-200 f/2,8 a z univerzálneho objektívu Canon 24-70 f/2,8.

Spárovanie blesku s fotoaparátom je jednoduché a postará sa o to kompatibilný odpaľovač v pätici hotshoe. Fyzicky na oboch zariadeniach nastavíme len zhodný  komunikačný kanál/skupinu CH, typ použitého odpaľovača (tu TTL-ALL pro TR-Q7) a skupinu A. Nastavenie výkonu vždy nastavujte cez odpaľovač, keďže prepisuje hodnoty výkonu na blesku.

TR-Q7
Nastavenie odpaľovača Jinbei TR-Q7

Teraz zostáva nastaviť výkon blesku. Ten sa tu pohyboval v hornej polovici nastaviteľného výkonu, napr. 6.79.0 u HSS blesku s výkonom 400Ws. Nastavovanie výkonu blesku je pomerne individuálna záležitosť, ktorú ovplyvní vzdialenosť svetla od foteného objektu, dostupné denné svetlo a typ použitého softboxu alebo reflektoru. Začnite preto s polovičným výkonom, ktorý potom upravte podľa potreby. Pokiaľ Váš blesk podporuje TTL nastavenie výkonu, môžete ho vyskúšať tiež, avšak výsledky nemusia byť u všetkých fotiek konzistentné a nastavenie TTL výkonu pravdepodobne budete musieť kompenzovať s ohľadom na polohu blesku (TTL meria hodnoty len z polohy fotoaparátu).

HD400
Nastavenie blesku Jinbei HD400 Pro

V prípade, že by ste chceli scénu svietiť trvalými LED svetlami, bol by postup obdobný, avšak kvôli nižšiemu výkonu trvalých svetiel bude potrebné niektoré hodnoty prispôsobiť.

Výsledné fotografie z fotenia vrátane hodnôt z fotoaparátu:

blog_ivka_7
ISO125, 70-200@160 mm, f/3,5, 1/640 s

blog_ivka_4
ISO125, 70-200@160 mm, f/3,5, 1/640 s

blog_ivka_2
ISO125, 24-70@70 mm, f/5,6, 1/320 s

blog_ivka_1
ISO125, 24-70@59 mm, f/5,6, 1/320 s

Záverečná rada

Všeobecne je pri fotení s jedným svetlom vhodné použiť čo najväčší softbox, ideálne guľatého tvaru (octabox), aby svetlo bolo mäkké, prirodzené a minimalizovali sa prechody svetla a tieňov na scéne. U svetlých scén, ako v našom prípade, sme voštinu pri softboxe nepoužili ale pokiaľ bude scéna tmavšia a budete mať softbox s voštinou k dispozícii, určite ho pri fotení vyskúšajte (svetlo sa viac usmerní).

Pokiaľ zatiaľ s bleskom fotiť neviete, tak pre vás máme dobrú správu – môžete fotiť podobným spôsobom aj s LED svetlami s bajonetom Bowens. Dokonca môžete použiť aj rovnaký softbox a statív. Aby bolo možné dodržať uvedený postup, odporúčame siahnuť po stmievateľnom LED svetle s výkonom 100W a viac. Určite nie je chybou si zabezpečiť najskôr LED svetlo, fotenie si vyskúšať a skúsenosti potom preniesť aj do zábleskovej techniky. Blesk vždy poskytuje dostatočnú výkonovú rezervu pre akékoľvek fotenie a preto sú blesky, zvlášť tie s vysokorýchlostnou synchronizáciou, u profesionálnych fotografov na prvom mieste. S bleskom každopádne musíte urobiť pár skúšobných fotografií, čo môže Vaše fotenie spomaliť. Preto nepodceňte prípravu,  zrovna pri fotení jedla, aby fotografia dobre vyzerala, by jedlo malo byť čerstvo pripravené.

Iva Sarauerová

© 2021 Martin Štembera, Phototools.cz

 

Odkazy:

Iva Sarauerová: Instagram, Facebook

Josef Adlt:  InstagramFacebook

Časopis Svět Kulturistiky: Instagram, Facebook