Ako vyčistiť objektív a snímač fotoaparátu?

Prach a špina sú nepriateľom každého fotoaparátu a každého fotografa. Udržať techniku v úplnej čistote prakticky nie je možné. Vo chvíli, kedy sú nečistoty vidieť aj na fotografii, nastáva čas na čistenie fotoaparátu. A to ide aj bez návštevy servisu. Ako na to?

  

Obsah

 

Ako vyčistiť špinavý objektív

U objektívov sa najčastejšie stretávame s otlačkami prstov a mastnotami na prednej šošovke objektívu alebo s prachom. Vo väčšine prípadov sú tieto nečistoty viditeľné len pri fotení proti slnku, kedy vám môžu vytvárať odlesky a znižovať kontrast fotografie.

K odstráneniu prachu používame ofukovací balónik a obojstranné čistiace pero, lenspen. Postup je jednoduchý. Balónikom odfúknete hrubšie nečistoty ako je prach, zrnká piesku, vlasy a pod. V druhom kroku použijete lenspen. Jemným štetečkom ľahko odstránite nečistoty na hrane šošovky.

Šmuhy a otlačky prstov vás môžu pri odstraňovaní potrápiť viac. Na tie malé postačí druhá strana lenspenu s karbónovým vankúšikom, ktorým šošovku párkrát pretriete. Pokiaľ je znečistenie výraznejšie alebo po celej ploche, odporúčame siahnuť po antistatickej utierke z mikro vlákna a čistiacom roztoku. Utierka je špeciálne navrhnutá na čistenie optiky, nezanecháva vlákna a nepoškriabe šošovku objektívu. Rovnako tak roztok, ktorý naviac objektív odmastí. Všetko potrebné k vyčisteniu objektívu nájdete v tejto univerzálnej čistiacej sade.

 

 

Ako vyčistiť senzor fotoaparátu

Pokiaľ na fotkách vidíte malé tmavé kolieska, najskôr sa jedná o prach alebo zaschnuté kvapky vody na senzore, ktoré sa na ňom usadia pri výmene objektívu. Pri čistení senzora musíte postupovať opatrne, aby ste nepoškodili jeho povrch a nezanechali na ňom ešte viac nečistôt.

V prvom rade vyskúšajte automatické čistenie, ktoré sa vo väčšine fotoaparátov spúšťa pri jeho zapnutí a vypnutí. Fotoaparát rozvibruje senzor, vďaka čomu má opadať prach. Automatické čistenie môžete vyvolať sami v menu fotoaparátu.

Pokiaľ toto nezabralo, musíte pristúpiť k manuálnemu čisteniu senzora, ktoré sa vykonáva tzv. “mokrou cestou” a je potrebné dodržať správny postup.

  1. Odblokujte senzor v menu fotoaparátu – podľa typu fotoaparátu je senzor blokovaný buď zrkadlom alebo lamelami uzávierky. Pred čistením musíte v menu nájsť položku pre manuálne čistenie senzora a jej aktiváciou senzor sprístupniť.

  2. Odstráňte prach – k odstráneniu prachu na senzore aj v celom priestore fotoaparátu použite ofukovací balónik. Tým starostlivo fotoaparát vyfúkajte.

  3. Utrite senzor fotoaparátu – k tomu slúžia špeciálne tyčinky s roztokom. Tyčinky majú mäkkú, ohybnú hlavu, ktorá rovnomerne nanesie roztok a zbaví senzor všetkých nečistôt. Hlava tyčinky je pokrytá mikro vláknom, ktoré je extrémne jemné a nezanecháva vlákna. Vďaka tomu senzor perfektne vyčistíte a neriskujete jeho poškriabanie. Roztok aplikovaný na tyčinke odstráni usadené nečistoty a nalepený prach.

    Pri výbere tyčiniek s roztokom hrá rolu veľkosť senzora. Dávajte pozor, či potrebujete sadu pre APS-C alebo sadu pre FULL FRAME.

 

 

Ako sa zbaviť nečistôt na tele fotoaparátu

Na vyčistenie displeja a bežné očistenie povrchu fotoaparátu opäť využijete antistatickú utierku, čistiaci roztok na objektívy a lenspen. Fotoaparát má ale mnoho špár, otvorov a gumových častí, ktoré sú tiež zanesené nečistotami.

K ich odstráneniu perfektne funguje čistiaca hmota, ktorá sa na fotoaparát „nalepí“ a dostane sa do sebe menších otvorov. Pri jej odstránení so sebou zoberie akékoľvek nečistoty. Hmota sa netrhá a nezanecháva mastný alebo lepivý povrch fotoaparátu.

 

 

 

Ako ochrániť objektív pred nečistotami a poškodením

Objektív je behom fotenia „v prvej línii“, väčšinou odkrytý a preto trpí najviac. A to nielen na zašpinenie ale aj mechanické poškodenie. Aby ste tomuto predchádzali a chránili ho, odporúčame ho vybaviť základným UV filtrom.