6 tipov na darček pre fotografa

Máte doma fotografa a hľadáte pre neho ideálny darček? Z polovice máte vyhraté, pretože ako každý z brandže dobre vie, techniky nie je nikdy dosť a vy si môžete byť istý, že každému z nás, fotografov, niečo chýba. Aj keď sa vám môže zdať, že nie…

Tu sú naše tipy na darček, ktoré stopercentne potešia:

 


Čistiaca sada na fotoaparát

Mať techniku v perfektnom stave je viac ako dôležité. Sadu na čistenie tak využije naozaj každý.

Náš tip je kompletná sada na objektívy a displeje, ktorá by nemala chýbať v žiadnom fotobatohu.

A pokiaľ ju doplníte aj o čistiacu hmotu na fotoaparát, určite uspejete.


Odrazová doska

Odrazovú dosku ocení každý portrétny fotograf a uvidíte, že ju nedá z ruky.

Dosku využije ako v exteriéri pri práci s prirodzeným svetlom, tak aj v ateliéri, kde poslúži na dosvietenie tieňov alebo naopak ako tieniaca plocha.

Na výber máte niekoľko variant a tvarov. Najobľúbenejšie odrazky sú kruhové 110 cm a väčšie oválne.


Statív na fotoaparát

Kvalitný, vysoký, pevný fotostatív je „must have“ každého fotografa.

Pre svoju prácu ho potrebuje krajinkár, portrétny ale aj produktový fotograf. Statív zaistí stabilné uchytenie fotoaparátu za všetkých podmienok. Dlhšie expozície a rovnaké kompozície fotiek budú odteraz hračkou.

Skvelou voľbou je napríklad Voyager CV 1 od Comanu.

Vybrať si ale môžete z celej rady modelov rôznych značiek.


Fotobatoh

Batoh na foťák, do ktorého sa zmestí celá výbava, notebook a ešte v ňom zostane miesto na desiatu? To jednoducho poteší každého fotografa.

Poriadny batoh by mal byť naviac polstrovaný, aby ochránil techniku, pohodlný na nosenie a musí mať pláštenku, ktorá do neho nepustí vodu ani v silnejšom daždi.

To všetko nájdete napr. pri batohu T1, ktorý radi odporúčame a sami používame.


Externé svetlo / blesk

Externý blesk alebo trvalé svetlo posunú prácu každého fotografa o krok ďalej. Externé svetlo pomôže nielen v miestach, kde je toho prirodzeného málo ale je základom každého ateliéru, napríklad aj toho domáceho. Bez svetla to jednoducho nejde!

Na výber máte hneď z niekoľkých typov a variant:

Externým bleskom urobíte radosť každému, kto za fotkou cestuje s batohom na chrbte. Batériovým bleskom zase fotografovi, ktorý tvorí za múrmi ateliéru. Pokiaľ chcete niekomu pomôcť s vybavením štúdia, potom siahnite po štúdiovom blesku alebo trvalom svetle.

Pokiaľ hľadáte svetlo pre začínajúceho "youtubera" alebo svetlo pre natáčanie vlogov, pozrite sa na trvalé daylight svetlá so softboxom, ktoré sú na to priamo navrhnuté.


Časová diaľková spúšť

Diaľkovou spúšťou urobíte radosť prevažne fotografom krajinárom a astro fotografom. Vďaka spúšti môžete nastaviť dĺžku expozície fotoaparátu, počet snímok a ich oneskorenie.

Bez časovej spúšte jednoducho nočnú krajinku s hviezdami na oblohe nevyfotíte. Najobľúbenejšie sú tzv. časové spúšte, ktorými môžete fotoaparát ovládať na vzdialenosť desiatok metrov.

Pri výbere spúšte dajte pozor na to, pre akú značku a model fotoaparátu ju potrebujete.