Rýchlorozkladací vs. pevný softbox. Aký vybrať?

Cestujete po lokáciách alebo máte štúdio? To je asi základný parameter pri výbere softboxu. Aká konštrukcia pre Vás bude vhodná? 

Pokiaľ ste niekedy softboxy hľadali, asi ste zistili, že ich existuje nespočetné množstvo. Líšia sa nielen tvarom a hĺbkou – na to sa pozrieme nabudúce, ale tiež konštrukciou.

Aj keď sa to nemusí zdať na prvý pohľad dôležité, konštrukcia je prvá vec, podľa ktorej je dobré softbox vyberať. Prečo? Jednoducho preto, že softboxy s pevnou konštrukciou vám nebudú vyhovovať na lokáciách a pri častom balení, kedy je potrebné všetko čo najrýchlejšie a najjednoduchšie zložiť. Naopak, pokiaľ kupujete softboxy čisto do štúdia, možno radšej siahnite po „klasických“ pevných, ktoré vám ponúknu rovnaký svetelný výstup ale nižšiu cenu.


Rozdiel medzi softboxmi je viditeľný na prvý pohľad.

Prvky zostávajú rovnaké. Pri všetkých modeloch môžete počítať s odnímateľnými plátnami a  modely LFH a KS a DB sú naviac vybavené voštinou. Štandardom je vysoko odrazové, vnútorné strieborné plátno a ochrana bielych difúznych plátov proti zožltnutiu.

 

Ako napnúť difúzne plochy softboxu zistíte vo videu.