Ako vybrať odrazovú dosku?

Niekto dáva prednosť fotografovaniu s umelým svetlom, iný preferuje svetlo prirodzené. Oboje má svoje pre, aj proti a využitie alebo nevyužitie umelého svetla závisí aj na situácii a požiadavkách. Čo je ale dobré mať vždy v batohu so sebou, je odrazová doska. Ako s ňou pracovať a v čom spočíva jej kúzlo, Vám ukážeme v tomto článku. 

Kde odrazovú dosku najčastejšie využijete?

Odrazová doska sa najčastejšie využíva vonku pri fotografovaní s prirodzeným svetlom. Prečo? Aj keď sa vám bude zdať prirodzené svetlo trošku lepšie, vo väčšine prípadov vám na fotografovaný objekt bude dopadať zo zlého smeru, bude mať malú intenzitu alebo ju budete potrebovať trochu utlmiť a zjemniť. Mimo ateliér má doska oproti svetlám výhodu v skladnosti a váhe a môžete ju nosiť v batohu pri foťáku prakticky stále. Neznamená to ale, že vás doska vždy zachráni. Berte ju ako doplnok, ktorý za relatívne málo peňazí často ponúkne efekt, ktorý vašu fotku posunie o veľký kus ďalej. Pokiaľ chcete mať fotky prepracované do detailu, fotíte série fotiek pre klientov alebo potrebujete mať viac zdrojov svetla, zábleskom sa nevyhnete.

Druhým miestom, kde dosku oceníte, je ateliér. Pri zariaďovaní fotografického ateliéru vám môže ušetriť peniaze za doplnkové svetlo, ktoré sa používa na dosvietenie tieňov pod bradou, nosom a pod. A keď sa vám ateliér rozrastie a začnete so svietením viac experimentovať, je doska skvelá pre tienenie alebo vytváranie jemných efektov.

 

Tvar dosky a použitie

Tvar odrazky by mal vždy korešpondovať s tvarom fotografovaného objektu, rovnako ako je to u softboxov. Na dosviecovanie portrétov preto siahnite po kruhovej. Ideálny priemer je 110 cm. S touto veľkosťou už pohodlne vykryjete tieň nielen  v tvári ale aj pri fotografovaní polo portrétov. Dosvietenie bude rovnomernejšie a prirodzenejšie. Menšie 56cm dosky, sú variantom pre fotografovanie makra a produktov. Použiť ich môžete aj pre fotografovanie close-up portrétov, kde dosku ľahko jednou rukou pridržíte a druhou rukou fotíte.

Pokiaľ chcete doskou vykryť celú postavu, dosvietiť väčšiu plochu vo fotografii, zdvihnúť hladinu svetla na celej fotke alebo scénu zatieniť, použite dosku oválnu. Oválne odrazové dosky majú omnoho väčšiu plochu a svetlo ešte viac rozprestierajú.


Konštrukcia dosky

Odrazové dosky môžeme rozdeliť na tie s pevným rámom a rýchlo rozkladacie. Pokiaľ vyberáte svoju prvú odrazku, odporúčame siahnuť po rýchlo rozkladacom variante v prevedení "5v1". Nielen, že ju môžete všade voziť so sebou ale má najviac odrazových plôch a je tým pádom všestrannejšia

Dosky s pevným rámom sú viac jednoúčelové, majú väčšinou len dve odrazové plochy a sú rozmerovo oveľa väčšie. Odporúčame ich preto fotografom, ktorí potrebujú odrazku do ateliéru.


TIP: Rýchlo rozkladacie odrazové dosky sú známe tým, že vás pri skladaní občas trochu potrápia. Je to síce otázkou sekundy  a naučí sa to každý. Pokiaľ ale dosku vidíte prvý krát, môže vás to zaskočiť. Ako odrazovú dosku rozložiť a zložiť, sa naučíte v tomto videu. 

 
Na čo sa používajú jednotlivé plochy dosky?

Základom skladacích dosiek je rám s difúznou bielou plochou, cez ktorý sa navlieka obojstranný poťah s jednotlivými odrazovými plochami. Máte tak 5 rôznych odrazových a difúznych plôch, ktoré otočením veľmi ľahko zmeníte. Čo teda aká plocha robí?

Biela plocha - vyvažovanie bielej, ľahké prisviecovanie s drobnou difúziou bez zmeny farebnej teploty odrazeného svetla.

Strieborná plocha - prisviecovanie určené pre odrážanie fotografických bleskov a umelých zdrojov svetla o teplotách 5500-6500K (v závislosti na farebnej teplote zdroja svetla) táto plocha nemení farebnú teplotu zdroja.

Zlatá plocha - prisviecovanie s dofarbením, táto plocha je určená pre teplé dofarbenie objektu, napríklad pri zamračenej oblohe. Odrazom svetla sa posúva jeho farebná teplota smerom k 3000K, simuluje tak slniečko alebo žlté zdroje svetla.

Čierna plocha - eliminácia odleskov alebo tienenia.

Biela transparentná plocha - určená pre rozptyl a difúziu prechádzajúceho svetla. Svetlá prechádzajúce touto plochou majú rovnakú charakteristiku tieňov ako svetlo z fotografických softboxov.


TIP: Fotíte len portréty? Vyskúšajte vlnkovú odrazovú dosku, ktorá kombinuje striebornú a zlatú farbu a robí najprirodzenejšie svetlo. 

 

Práca s odrazovou doskou

Dosku vždy natáčajte tak, aby celou svojou plochou odrážala dopadajúce svetlo. Naklápaním alebo prehýbaním dosky potom svetlo nasmerujete priamo tam, kde ho potrebujete mať. Pokiaľ fotíte portréty je najjednoduchšie, keď si bude modelka dosku držať pred sebou kolmo k telu. Vo chvíli, kedy chcete vysvietiť celú postavu alebo scénu, potrebujete so sebou mať asistenta, ktorý vám dosku podrží a nasmeruje. Pre dosku tiež existuje držiak, ktorý prácu asistenta nahradí. Držiak odrazovej dosky uchytíte na akýkoľvek statív a dosku vďaka nemu nasmerujete.