Ako vytvoriť orezovú masku ľahko a rýchlo s funkciou Easy Cap

Easy Cap je softvérová funkcia svetiel Jinbei, pre ktorú siahnete keď potrebujete zmeniť, zmazať alebo nahradiť pozadia nielen u produktov ale aj v portrétnej fotografii a to bez ohľadu na tvar a zložitosť fotografovaného objektu.

Celý proces je založený na vytvorení 2 fotografií, kedy druhá fotografia slúži ako podklad pre vytvorenie orezovej masky , ktorá sa následne použije pre jednoduchý výber a určenie toho, čo je a nie je pozadie produktu na prvej fotografii.

Vytvorenie orezovej masky je vďaka súčasným funkciám Photoshopu oveľa jednoduchšie. Automatické nástroje ale vašu prácu nikdy stopercentne nenahradia a to predovšetkým u zložitých tvarov produktov, postáv alebo vo chvíľach, kedy je málo zreteľný prechod medzi podkladom a fotografovaným objektom. To všetko sa dá pomerne jednoducho vyriešiť osvietením zábleskov s funkciou "Easy Cap".

jinbei_easy_cap_orezova_maska

Hneď na začiatku je treba povedať, že na maskovanie budete okrem fotoaparátu potrebovať aj svetlá a ideálne fotografické pozadie. Samozrejme, v praxi je možné maskovať prakticky čokoľvek, napríklad auto stojace na ulici. My ale budeme rozoberať techniku maskovania komerčnej fotografie pri ktorej potrebujete nájsť postup, ktorý je jednoduchý, rýchly a opakovateľný. Ak fotíte komerčne alebo sa hráte s fotomontážami, je pre vás kvalita a rýchlosť postprodukcie jedným z najdôležitejších aspektov. Poďme si teda orezovú masku ukázať detailnejšie.  

 

Čo je orezová maska ​​a ako funguje

Orezová maska ​​je cesta alebo tvar, ktorý 100% kopíruje tvar vami fotografovaného objektu a ktorý určuje, kde bude fotografia priehľadná a kde nie. Photoshop a iné post produkčné programy fungujú na tom princípe, že všetko, čo je vo vrstve masky bielej je vidieť a všetko, čo je čierne, vidieť nie je.

Zjednodušene povedané, ľahko tak môžete určiť, čo je produkt, ktorý má byť vidieť a čo je pozadie, ktoré má byť priehľadné aby sa dalo nahradiť.

 

Na čo potrebujem orezovú masku

Existujú prakticky dve situácie kedy je pre fotografa zásadné mať dokonalú orezovú masku. Prvou situáciou je, keď potrebujete za fotografovaným objektom vymeniť pozadie. Typicky sa to robí pri produktovej fotografii vo chvíli, kedy potrebujete zjednotené pozadie u viac produktov alebo keď produktovú fotografiu fotíte do katalógu alebo iné propagačné materiály. Rovnako tak je to napríklad pri fashion fotografii.

Druhou situáciou  sú takzvané "foto-manipulácie", pri ktorých umiestňujete fotografovaného človeka alebo produkt do iného prostredia.

  

Čo je vlastne funkcia Easy Cap

Easy Cap je vychytávka, ktorá dovoľuje bleskom nastaviť, či má blesknúť s prvou alebo až s druhou fotkou. Zjednodušene povedané, môžete vďaka nej určiť, ktorý blesk bude predný a ktorý zadný. Pri správnom nastavení predný blesk bleskne s prvou fotkou, zadný s druhou fotkou a tak ďalej. V praxi to znamená, že blesky budú reagovať na odpaľovanie striedavo a pri kontinuálnom fotení tak vzniknú fotky produktu aj masky šikovne za sebou. Pre konzistentné výsledky je vhodné fotiť z fotografického statívu !

Pri správnom nastavení Easy Capu prebieha odpaľovanie bleskov s každým stlačením spúšte nasledovne:

Zhotovené
snímky
1. 2. 3. 4. 5. 6.
Predné blesky
EasyCap 1 
x x x

Zadné blesky
EasyCap 2 

x x x

 

✓ - blesk štandardne odpáli

x - blesk ignoruje signál k odpáleniu

 

Ako na to

  1. Rozdeľte si svetlá na predné, ktoré svietia na produkt a zadné, ktoré svietia  na pozadie - predné na Easy Cap EasyCap_1a  a zadné Easy Cap  EasyCap_2b.  Dodržujte dostatočný odstup produktu od pozadia a zadných svetiel. Celé kúzlo bude fungovať len vo chvíli, keď svetlá budú svietiť iba tam, kam majú. Keby vám svetlá na pozadí svietili aj do produktu, nebude orezová maska presná. Nastavte silu zábleskov. Zadné svetlá môžu byť pokojne na plný výkon. Pozadie by malo byť čisto biele. Výkon predných svetiel nastavte tak, aby bol výrobok celý nasvietený tak, ako potrebujete. Náš tip: Easy Cap je nutné nastaviť všetkými svetlami naraz. Ak počas nastavovania dôjde k odpáleniu niektorého z bleskov, algoritmus nebude fungovať a je nutné funkciu spustiť vo všetkých bleskoch znova!  



    Príklad nastavenia bleskov pre odpaľovanie s odpaľovačom TR-V6 :

     Predné blesky:EasyCap_1

    Zadné blesky: EasyCap_2



    orez_1

  2. Teraz za sebou máte nastavenie svetiel. Dôležitý je ale aj fotoaparát!

  3. Uchyťte fotoaparát na statív.  Fotka produktu aj maska musí byť úplne totožná, z ruky ich nevyfotíte.

  4. Zapnite na fotoaparáte kontinuálne snímanie. Potrebujete urobiť vždy dve fotografie. Na prvej fotografii budete mať nasvietený produkt a neosvetlené, zašednuté pozadie. Na druhej fotke bude presný opak. Čisto biele pozadie a čierny produkt.  

 

 

  1. orez_2

  2. Fotku aj orezovú masku máte nafotenú a môžeme sa presunúť do poslednej fázy, ktorou je samotné maskovanie.

  3. Obe fotky  nahráme do Photoshopu.

  4. Vo vrstve s maskou  vyberte pomocou "kúzelnej paličky" bielu plochu.

  5. Kliknite do vrstvy s fotkou produktu a zmažte pozadie . Vrstva musí byť odomknutá (nesmie svietiť zámoček vedľa jej názvu)! 

V tejto fáze už máte perfektne orezaný objekt, bez okolitého pozadia a môžete s ním akokoľvek manipulovať a vkladať na rôzne pozadia. Na záver ešte odporúčame vyretušovať nedokonalosti a prípadne sa pohrať s kontrastom a svetlami.



orez_3

Čo všetko k tomu budete potrebovať

  • Fotoaparát

  • Fotografický statív

  • Zábleskové svetlá [2 - 4 ks] s funkciou "Easy Cap". Dve svetlá sú nutný základ a budú vám stačiť na menšie produkty alebo close up portréty. So štyrmi svetlami už máte plnohodnotný ateliér, v ktorom vyfotíte prakticky čokoľvek.

  • Riadiacu jednotku  [TR-V6 / Q7] pre synchronizáciu s fotoaparátom. U manuálnych bleskov vám postačí základná  TR-V6 , ak chcete používať blesky s TTL a to aj v kombinácii s tými manuálnymi, odporúčame  Q7 . Ani pri jednej z jednotiek nemusíte riešiť značku fotoaparátu. 

  • Statívy pre svetlá

  • Softboxy alebo iné svetelné modifikátory. Výber softboxov alebo reflektorov je veľmi individuálny. Niekto preferuje reflektory, niekto softbox. Ak fotíte produkty, vystačíte si s  reflektormi . Ak fotografujete ľudí, je lepšie siahnuť po  softboxe,  ktorý svetlo viac rozptýli a ľahšie s nimi vysvietite pozadie.