Ako funguje bezdrôtové ovládanie bleskov Godox?

Godox X je systém používaný vo svetlách a riadiacich jednotkách Godox zameraný na riadenie a synchronizáciu bleskov a LED svetiel s fotoaparátom. Tento systém umožňuje z jednej riadiacej jednotky ovládať a synchronizovať viac bleskov a svetiel naraz. Zároveň vám dáva možnosť ľubovoľne kombinovať jednotlivé modely svetiel a používať tak napríklad batériový záblesk spolu s externým bleskom.

 

Ako funguje systém Godox X? 

Základom pre správne fungovanie je riadiaca jednotka, ktorá je umiestnená v hot-shoe pätici vášho fotoaparátu. Systém Godox X podporujú riadiace jednotky X1T, X2T a XPro. Pomocou jednotky na fotoaparáte svetla s fotoaparátom nielen synchronizujete, ale môžete ich aj vzdialene ovládať a to ako súbežne, tak každé zvlášť. Odpadá tak chodenie k nim. Výhodou ovládania na diaľku je okrem rýchlosti nastavenia aj väčšia variabilita a možnosť umiestniť svetlá na scénu do výšky alebo do horšie prístupných častí.

Riadiacu jednotku po nasadení na fotoaparát stačí „spárovať“ s jednotlivými svetlami. Komunikuje s nimi pomocou 2,4 GHz rádiovej siete. Škárovanie jednotky so svetlami je jednoduché. Stačí na oboch zariadeniach nastaviť rovnaký kanál a skupinu. Všetku komunikáciu si potom jednotka s bleskami vyrieši sama.

ako-funguje-systém-gogox-x

 

Aby šlo svetlo spárovať s riadiacou jednotkou a tým synchronizovať s fotoaparátom, musí mať pre danú jednotku prijímač. Novšie blesky od tejto značky majú prijímače už vstavané v tele a nemusíte ich tým pádom riešiť. U svetiel so vstavaným prijímačom pre Godox X systém kupujete iba svetlo a riadiacu jednotku. Ak máte staršie blesky tejto značky, alebo externé blesky inej značky, a chcete ich používať v rámci tohto ekosystému, musíte k nim dokúpiť prijímače s označením X1R.

 

 

Bateriové blesky Studiové blesky Externí blesky LED svetlá Riadiaci jednotky
A1 Řada MS TT 350 Řada SL X1T
AD 100 PRO Řada DP TT 685, TT 685 II Řada SLB X2T
AD 200, AD 200 PRO Řada QT V 860 II Řada LEDP XPro
AD 300 PRO Řada QS V1
AD 400 PRO
AD 600 PRO, AD 600 B, AD 600 BM
AD 1200 PRO

 

Aké funkcie môžem ovládať vďaka Godox X?

V tomto systéme je z riadiacej jednotky možné nastavovať všetky funkcie, ktoré ovládané svetlo má. Môžete na ňom meniť výkon, prepínať medzi režimami TTL a Manuál a využívať funkciu HSS (ak ju blesk podporuje). Ovládať môžete aj podružné funkcie svetiel ako sú rozsvätenie a zhasínanie pilotnej žiarovky, zapínanie alebo vypínanie zvukovej signalizácie as jednotka XPro môžete používať aj prenos TCM.

Dosah riadiacich jednotiek Godox so systémom Godox X je okolo 100 metrov.

 

Pre koho majú svetlá Godox zmysel?

Pokiaľ už s novšou technikou tejto značky pracujete a nechcete meniť celú zostavu, potom dáva zmysel u tohto výrobcu zostať a dokúpiť ďalšie kusy. Pokiaľ ale staviate váš svetelný park od nuly, obmieňate staršiu techniku bez integrovaných systémov, alebo prechádzate na inú značku fotoaparátu, potom by sme vám odporučili zamerať sa skôr na techniku Jinbei, ktorá v jednotlivých kategóriách svetiel ponúka pokročilejšie funkcie a hlavne, vďaka systému Jinbei Universal Sync nemusíte riešiť akú značku fotoaparátu máte. To je výhoda nielen vo chvíli, keď techniku zdieľate s viacerými ľuďmi, ale aj do budúcnosti, keď pri prechode medzi výrobcami fotoaparátov nemusíte upgradovať svetlá.